Hoe blijf je positief als je je niet lekker voelt en je niet goed in je vel zit? Er zijn tijdens het herstel van een burn-out genoeg redenen om niet zo positief te zijn over hoe het van dag tot dag gaat. Piekeren, de controle willen houden, wegdrukken van nare gevoelens… het geeft misschien tijdelijk wat opluchting, maar werkt op de lange termijn alleen maar averechts. Om meer positiviteit in je leven te krijgen is bewustwording van hoe jij (automatisch) met negatieve gedachten en emoties omgaat de eerste stap. Wat is je standaard reactie als er iets gebeurd wat niet leuk is? Daarnaast kun je leren hoe je deze automatische, niet zulke handige, reacties kunt veranderen (Jep, it’s possible) en zo ook leert wat je op momenten dat de negativiteit overheerst het beste kunt doen.

Een positieve instelling betekent niet dat je je de hele tijd blij voelt, maar dat je het beste maakt van de situatie waarin je zit. Het belangrijkste daarbij is, om als het even niet gaat, dat toe te laten en maar even flink boos, verdrietig of bang zijn. Dit is de enige manier om tegenslagen en lastige situaties te boven te komen. Wees op mindere momenten extra lief voor jezelf en ga dingen doen waar je blij van wordt. Probeer daarnaast naar het positieve te zoeken in de negatieve situatie (kijk hier en hier voor inspiratie). Positief zijn betekent blij zijn met kleine dingen (zoals een afwasloos aanrecht haha), dankbaar zijn voor wat je wel hebt en vol vertrouwen naar de toekomst durven kijken. Je weet niet wat er allemaal zal gaan gebeuren (en dat is soms maar goed ook ;)) dus in de tussentijd kun je maar beter van het goede uitgaan. Dat maakt alles een stuk lichter, makkelijker en scheelt je een hoop energie :).

Positiviteit betekent blij zijn met kleine dingen, dankbaar zijn voor wat je wel hebt en vol vertrouwen naar de toekomst durven kijken.

Wanneer negatieve gedachten of gevoelens geen directe oorzaak hebben of niet in verhouding staan tot een bepaalde aanleiding, is het een stuk lastiger om er mee om te gaan. In andere situaties pak je de directe oorzaak, et voilà, je voelt je een stuk beter :). Om met deze negatieve gedachten en gevoelens om te gaan heb je iets meer doorzettingsvermogen en geduld nodig (understatement van de eeuw ;)). Dus ook op deze momenten laat je de gedachten en gevoelens toe en herken je ze als zodanig (gedachten die overdreven negatief zijn, geen reden hebben). Hier hoef en kun je verder niks mee (te) doen behalve te erkennen dat ze er zijn en dat dat oké is. Daarnaast kun je jezelf een peptalk geven als positief tegenwicht, probeer daarbij niet verstrikt te raken in je eigen gedachten en gevoelens (a.k.a piekeren). Mediteren helpt hierbij, want dit is een grote oefening om meer afstand te krijgen tot je negatieve gedachten en gevoelens en zo ruimte te maken voor positiviteit en rust (halleluja :D).

Daarnaast kun je jezelf bepaalde gewoonten aanleren waardoor je een dagelijkse reminder krijgt om op de positieve dingen te letten (hier een aantal voorbeelden). Als ik het bovenstaande teruglees, klinkt het allemaal erg simpel, maar het heeft me veel tijd en moeite gekost om hier te komen. De komende maanden zal ik daarom nog een aantal achtergrond artikelen schrijven over de inzichten die er uiteindelijk voor hebben gezorgd dat ik deze blog heb kunnen schrijven :).

Ik hoop dat jullie hier ook wat aan hebben! Fijne zondag!