Zoals ik eerder schreef, werd ik me na een paar maanden veel thuis zitten erg bewust van de hoeveelheid spullen die ik had. Aan het begin van mijn gezellige tijd in de ziektewet ben ik als een bezetene gaan opruimen. Eén van de eerste stappen die ik ondernam om schoon schip te maken, naast naar de psycholoog gaan. Het voelde als een frisse start (aargh zo cheesy). Na de eerste opruimgolf volgden er nog enkele en elke keer krijg ik er zo’n blij en vrij gevoel van, echt heerlijk (insert granny emoticon)! Daarnaast was opruimen ook een goede bezigheid als ik ’s nachts wakker werd en niet meer kon slapen haha.

Tegelijk met mijn opruimwoede kwam ook de opmars van de Japanse Marie Kondo met haar kondomari opruimmethode en het bijbehorende boek ‘The life-changing magic of tidying up‘. Mocht je dat boek nog niet hebben gelezen, het is een aanrader! Ik heb met opruimen in eerste instantie vooral inspriatie van Pinterest gehaald en ben overal en nergens begonnen zonder vaste volgorde (sorry, Marie). Kleding, servies en boeken vond ik het makkelijkst om uit te zoeken. Daarnaast heb ook ongeveer de helft van mijn huisraad zoals ladekasten, bijzettafels, een bank en stoelen op Marktplaats verhandeld. Ook heb ik met een vriendin op de rommelmarkt gestaan (zo geweldig!).

Er zijn weinig spullen die ik heb weggegooid. Veel oude kleding die niet mooi meer was, gebruik ik nu bij het verven of als oude poetsdoek en van oude panty’s heb ik haarelastiekjes gemaakt. Plastic zakken kunnen ook als pedaalemmerzak dienst doen en oude kerstballen heb ik als kerstkaartjes gebruikt. Laatst hebben we ook een alternatief sinterklaas spel gespeeld waarbij iedereen spullen inlegde die ze zelf niet meer wilden hebben. Je zult versteld staan hoe blij je anderen kan maken met je oude spullen :). Wees dus creatief met spullen waarvan je denkt dat niemand daar iets meer aan heeft en gooi ze niet zonder meer in de prullenbak.

Opruimen geeft mij een gevoel van rust en vrijheid, I love it!

Nu kan ik me haast niet voorstellen dat ik zoveel spullen had. In de loop der tijd zijn er natuurlijk weer nieuwe dingen bijgekomen, maar ik ben nu een stuk kritischer in wat ik koop. Ik wil m’n huis graag zo ruim en opgeruimd mogelijk houden. Daardoor ben ik ook wel redelijk afgekickt van mijn interieurverslaving en hou het nu voornamelijk op woontijdschriften lezen en plaatjes kijken op Pinterest en Instagram. Alles in mijn huis heeft nu een vaste plek, waardoor opruimen en schoonmaken veel sneller gaat (zelfs de afwas, my least favorite hobby). Mijn kledingrek ziet er prachtig uit (of course op kleur gesorteerd) en ik heb helaas ook de kondomarie opvouwmethode op mijn sokkenla toegepast ;). Ook heb ik meer inspiratie bij het maken van kledingcombi’s, omdat ik het idee heb dat ik meer mijn eigen stijl heb gevonden nu ik minder kleding heb.

Ik ben nog niet helemaal klaar met opruimen en heb het leukste voor het laatst bewaard: het papierwerk. Maar ik voel met de lente een nieuwe opruim frenzy aankomen :D. Het belangrijkste wat al het opruimen mij heeft me laten zien is dat ik helemaal niet zo veel nodig heb om gelukkig te zijn :). Ik zou zeggen, ga naar mijn Pinterest pagina voor meer opruim en organisatie inspiratie en start decluttering :)!

Marie kondo quote over opruimen: the best way to find out what we really need is to get rid of what we don't op roze ondergrond