De dag dat je weer aan het werk gaat na je ziekteverlof: heel spannend en leuk tegelijk (tenminste voor mij). Aan de ene kant was ik er na een aantal maanden thuis echt aan toe om weer aan het werk te gaan. Aan de andere kant was ik zo abrupt gestopt met werken dat ik me afvroeg of ik nog wel wist hoe het moest :). Re-integreren is eigenlijk een grote test om te kijken of je je slechte werkgewoontes al hebt afgeleerd. Mijn cijfer op de re-integratietest is nu wel iets gestegen, maar ik kan zeggen dat deze ezel zich wel 10 keer aan dezelfde steen stoot en heeft gestoten ;). Helaas hoort het erbij, je bent niet voor niets in de ziektewet gekomen, dus er is, naast je gewone baan, werk aan de winkel :).

Hieronder mijn tips om het hele proces wat soepeler te laten verlopen:

  • Houd regelmatig pauze. Juist als je denkt het niet (meer) nodig te hebben. Even naar buiten voor wat frisse lucht geeft je daarna weer energie om verder te werken. Besteed je pauze aan dingen die je rust geven.
  • Hanteer een vaste werkroutine en niet minder belangrijk: hou je er ook aan ;). Dus stop met werken als het tijd is voor pauze of tijd is om naar huis te gaan en niet pas als de taak waar je op dat moment mee bezig bent af is. Het werk is er morgen ook nog wel :). Op een gegeven moment ontdek je wel hoe lang je aandachtsspanne is en op welk tijdstip je het meeste energie hebt. Ik werk zelf één tot anderhalf uur achterelkaar gescheiden door pauzes.
  • Maak een weekplanning en doe aan pessimistisch plannen. Ik plan zelf niet verder dan een week vooruit (in iedergeval niet erg gedetailleerd) en maak meestal op vrijdag een overzicht voor de komende week met behulp van Google tasks. Plan taken pessimistisch in (iets met minder hoge eisen aan jezelf stellen ;)) dan is de kans het grootst dat je het ook afkrijgt en met een tevreden gevoel naar huis gaat. Hoe ik dat doe? Ik bedenk wat ik op een dag wil doen en streep hier dan de helft van door. Makkelijk zat :). Een gedegen planning voorkomt ook dat je als een kip zonder kop meerdere dingen tegelijk gaat doen, want je hebt immers alles ingepland voor de week.
  • Evalueer tijdens het opbouwen van je uren aan het eind van de werkdag hoe je je voelt, maar let er ook op hoe je je op je vrije dagen voelt. Tip van mijn moeder: hoe word je op zaterdagochtend wakker? Bepaal aan de hand hiervan of je weer een stapje omhoog gaat in je uren of niet.
  • Eigenlijk de aller aller belangrijkste tips en tegelijk de grootste chlichés: bouw je uren op in je eigen tempo en wees geduldig met jezelf (still working on it ;)). Elke keer als je weer uren extra werkt, moet je daar aan wennen. Telkens zul je weer een nieuwe balans moeten vinden tussen werk, herstellen en leuke dingen doen in je vrije tijd.

Je eigen weg leren te volgen in een tijd waarin je juist zoekende bent naar hoe dat moet en wat die weg dan wel niet is, is het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan. Denk maar zo, als het je lukt om in zo’n situatie je eigen weg te volgen, hoe lang je daar ook over doet, dan zit het wel goed :D! Veel werkplezier en laat me weten welke dingen voor jou hebben gewerkt bij het re-integreren!

Flatlay van retro pastel blauwe typemachine met daarnaast een bos felgekleurde anjers