Wanneer je niet zoveel energie hebt, is even naar de supermarkt gaan om bijvoorbeeld vers eten te halen soms wat lastig, daarom moet je creatief koken met de restjes die je nog in huis hebt. Bovendien gaat het ook nog eens voedselverspilling tegen en bespaart het je geld, weer een paar voordelen van een burn-out ;). Om voedselverspilling tegen te gaan is de vriezer mijn grootste vriend, de meeste restjes groenten vries ik direct in zodat ze langer houdbaar zijn (sommige groenten moet je even kort koken voor je ze invriest). Ook dingen zoals pesto, hummus kun je invriezen, het is handig om dit in een siliconen ijsblokjesvorm te doen, zodat je steeds kleine porties uit de vriezer kunt halen. Als je dan gaat koken, kieper je gewoon de inhoud van je vriezer in een pan et voilà je kunt aan tafel :).

Het liefst maak ik alles helemaal zelf, maar als ik weinig energie heb, maak ik het mezelf iets makkelijker. Daarom is het erg handig om een aantal lang houdbare producten in huis hebben.  Bijvoorbeeld tomatensaus of tomatenblokjes, pasta, rijst, wraps, kokosmelk, gedroogde kruiden, eieren, pizzabodems en diepvriesbladerdeeg. Verder zorg ik ervoor dat ik altijd wel iets van vis, vlees of falafel in de vriezer heb liggen. Diepvriesgroenten zijn ook een aanrader.

Hierbij mijn go to recepten als ik iets in elkaar wil flansen van de restjes in de koelkast en vriezer:

  • Italiaanse rode saus met pasta – voeg bijvoorbeeld paprika, verse tomaat, champignons, courgette en gehakt of restje salami toe.
  • Mexicaans tomatensaus met rijst of wraps – Voeg aan standaard tomatensaus kaneel, paprikapoeder en komijn toe om het een Mexicaans tintje te geven. Voeg bijvoorbeeld restjes paprika, mais, champignons, bonen/erwten, avacado, sla, kip of gehakt toe.
  • Quesadilla’s – mocht je nog wraps over hebben dan kun je deze beleggen met kaas, groente en vleeswaren en even grillen in de pan totdat de kaas gesmolten is en de wraps lekker knapperig zijn. Op de foto staat er een met kipfilet, parmezaanse kaas en spinazie.
  • Quiche – Als basis van een hartige taart gebruik ik een mix van kookroom, 2-3 eieren, peper en zout en (geraspte) kaas. Als je geen kookroom in huis hebt, kun je ook crème fraîche of zachte kaas zoals ricotta gebruiken. Maak een simpele quiche met spekjes en champignons of met veel groenten en zalm.
  • Curry – De basis maak je van currykruiden en kokosmelk. Voeg groenten en vis of kip toe en serveer met rijst of naanbrood. Recent heb ik een rode curry gemaakt met pompoen, kikkererwten, paprika, groene asperges en garnalen, jum!
  • Pizza – Beleg een kant en klare pizza bodem met een restje tomatensaus of tomatenblokjes en voeg groenten en vleeswaren toe. De mogelijkheden zijn eindeloos ;).
  • Omelet – Gebruik 3 eieren en mix deze met een beetje kaas en alle groenten die je in huis hebt. Laatst heb ik een zeer geslaagde variant gemaakt met asperges, tuinerwten, tomaatjes, ui en geitenkaas en gerookte kipfilet.

Hopelijk geeft dit wat inspiratie om met weinig in huis toch lekker en gezond te koken. Ik benieuwd naar jullie creatieve oplossingen met restjes :)!